Itenerary program pakej mendaki gunung Kerinci


maps gunung kerinci

maps gunung kerinci

Gunung Kerinci , gunung berapi tertinggi di Indonesia ini adalah sebahagian dari Bukit Barisan di Kabupaten Kerinci , Provinsi Jambi . Keindahan dan kemegahan alam Kerinci di juluki sebagai ” Sekepal Tanah Syurga Yang tercampakkan Ke Bumi ” . Kerinci yang berketinggian 3.805 mdpl ini mempunyai keaneka ragaman flora dan fauna .

Gunung Kerinci

Gunung Kerinci

Gunung Kerinci termasuk salah satu gunung yang digemari pencinta alam dan pendaki dari Nusantara maupun mancanegara . Jalur pendakiannya terbilang lengkap mulai dari jalur berturap , laluan aliran sungai kecil , laluan berbatu batu , jalur pasir , jalur dengan rumput dan pokok-pokok tinggi , hingga pusat tanjakan dengan cerun 60 darjah .

Mendaki ke Puncak Kerinci memerlukan masa dua hari melalui medan cukup berat . Apabila anda ingin mendaki ke Gunung Kerinci maka wajib melapor sebelumnya ke Taman Nasional Kerinci Seblat di Sungai Penuh . Tentunya anda juga perlu dengan teliti membawa peralatan pendakian dan persiapan fizikal yang prima .

Tugu macan Kersik Tuo

Tugu macan Kersik Tuo

Mendaki umumnya terdiri atas beberapa orang dalam satu pasukan dengan dibantu pemandu . Mereka yang ingin medaki juga boleh membayar perkhidmatan pengangkut barang atau porter dengan kadar yang sudah ditentukan . Pemandu boleh di Sungai Penuh atau Kersik Utara dan berperanan membantu pelesenan pendakian .

Pendakian bermula dari Pos Kersik Tuo di Desa Kersik Tuo , Kecamatan Kayu Aro . Kemudian menuju pos penjagaan TNKS atau R10 dengan melewati ladang teh kira-kira 45 minit . Di pos R10 semua pendaki akan direkodkan untuk memastikan jumlah pendaki . Dari R10 menuju ke Pintu Rimba waktu tempuhnya sekira 1 jam perjalanan dengan laluan berturap . Di sini anda boleh mencari endapan air yang berasal dari air hujan .

Puncak kerinci

keterangan Puncak kerinci

Pos selanjutnya adalah Pos Bangku Panjang berjarak sekitar 2 km dari pos sebelumnya . Jalurnya sedikit landai kerana merupakan kawasan hutan heterogen . Di pos ini Ada dua buah shelter untuk berehat . Dari sini menuju pos Batu Lumut memerlukan waktu tempuh sekitar 45 minit .

Seterusnya menuju Pos 1 sekitar 1.5 jam sekitar 2 km dengan medan curam cerun hingga 60 darjah . Di sini ada sebuah pondok untuk berehat . Untuk menuju Pos 2 diperlukan waktu sekitar 2 jam menempuh jarak sekitar 3 km dengan medan landai , di sini juga ada sebuah pondok . Pos 3 berjarak sekitar 2 km , pendakian menuju pos ini memakan masa kira-kira 3 jam .

Mount Kerinci

Mount Kerinci

Di Pos 3 anda boleh mendirikan khemah untuk bermalam sebelum meneruskan pendakian esok harinya . Menuju Pos 4 memakan masa kira-kira 1.5 jam dengan jarak tempuh sekitar 1.5 km dan pos ini merupakan pos terakhir sebelum menuju puncak Gunung Kerinci .

Saat anda tiba di kemuncaknya maka pastinya kepuasan batin akan menjadi pengalaman yang tak akan dapat dilupakan . Saksikanlah bentangan pemandangan yang menakjubkan . Anda akan melihat kawah Gunung Kerinci , lanskap Kota Jambi , Padang , Bengkulu , Danau Kerinci , dan Danau Gunung Tujuh . Nampak pula Lautan Hindi yang membentang indah serta hamparan hutan yang luas dan ladang teh berwarna hijau .

Telaga gunung tujuh

Telaga gunung tujuh

TIPS
Apabila anda ingin mencari laluan yang cepat maka disyorkan berangkat dari Padang . Selain dari Kersik Tuo boleh juga dicapai dari Lubuk Gadang dan Kayu Aro . Akan tetapi , laluan Kersik Tuo lebih umum dipakai para pendaki .

Sangat disyorkan untuk menggunakan perkhidmatan pemandu berpengalaman yang sudah memahami lokasi pendakian . Penting untuk memperhatikan kelengkapan dan perbelakan sleeping bad , khemah , jas hujan , jaket , kasut hiking , kelengkapan memasak , makanan , dan kelengkapan perubatan .

Warning : Selama pendakian sangat disyorkan untuk tidak membawa makanan berbau hanyir kerana boleh mengundang binatang liar menghampiri ke arah anda .

Pendakian menuju Gunung Kerinci dapat ditempuh dengan dua jalur . Pertama , laluan Padang dengan bus umum jurusan Padang – Sungai Penuh kemudian turun di Desa Kersik Tuo . Kedua , Laluan Jambi dengan bus ke Kota Muara Bungo dilanjutkan dengan mini bus sampai ke Sungai Penuh .

disini kami menyediakan pakej mendaki gunung kerinci yang bermula dari Bandar padang dengan pelbagai macam tempoh pakej gunung , semua boleh anda hubungi kami melalui email atau telefon dan media sosial lain , contact kami di front page

Iklan

2 thoughts on “Itenerary program pakej mendaki gunung Kerinci

  1. Pak, sy rencana bulan September 2014 mau mendaki gn. Kerinci. Bisa minta penawaran harga untuk paket pendakian gn. Kerinci dan rincian perjalanan (itenerary).Kami berencana berangkat 4 orang. Mohon informasinya. Terima kasih

    Suka

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s